محمد رضا میرکی معاون بهداشتی شبکه بهداشت و درمان شهرستان انار در خصوص معضل سگهای ولگرد به خبرنگار صدای انارگفت: از جمله بیماریهای قابل انتقال از حیوانات به انسان بیماری هاری است که عامل آن یک ویرووس است.
ایشان آمار واکسیناسیون هاری در سطح #ملی را در حدود ۲۰۰هزار دز در سال عنوان کردند و افزودند بطور میانگین سالیانه ۲۰ فوتی بعلت هاری در کشور ثبت میشود.
در این خصوص؛ میرکی آمار حیوان گزیدگی در سطح شهرستان انار در سال ۱۴۰۰ را ۱۴۵ نفر اظهار و افزود خوشبختانه تاکنون و طی یک دهه گذشته آمار فوتی قطعی در اینباره ثبت شهرستانی نداشتهایم.
وی گفت: بیماری هاری توسط ویروس و در هنگام گزش توسط حیوان و از مسیر زخم ایجاد شده وارد بدن میشود.
میرکی در خصوص این ویروس هشدار داد و افزود: در صورت بروز علائم بیماری هاری، متاسفانه مرگ شخص آلوده حتمی است و در حال حاضر هیچ روش درمانی در جهان برای درمان آن وجود ندارد.
ایشان افزودند: بدلیل نبود درمان برای بیماری هاری، #پیشگیری از ابتلای آن بسیار حائز اهمیت است؛ بدین شکل که در صورت حیوان گزیدگی، فرد دچار گزش باید ضمن شستشوی سریع زخم، سریعاً به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه و تمامی مراحل پیشگیری را دریافت نمایند.
وی گفت: از علائم ابتلا انسان به بیماری هاری میتوان به: تب، ضعف عضلانی، مور مور شدن، احساس سوزش در محل گازگرفتگی، بیخوابی، اضطراب، گیجی، تحریک پذیری، توهم، عدم بلع ترشحات و بزاق دهان و ترس از آب و روشنایی اشاره کرد.
سرپرست مرکز بهداشت شهرستان افزود: در صورت بروز علائم قطعی بیماری در انسان، متاسفانه آن شخص نهایت ۱۰ روز در قید حیات میباشد.
میرکی افزود: از جمله حیواناتی که میتوان به عنوان ناقل بیماری هاری نام برد: سگ، گربه، خفاش، راسو، گاو، بز، اسب، روباه، میمون و.. میباشند..
وی تصریح کرد: اگر شخصی مورد حیوان گزیدگیهای قرار گرفت ابتدا و در اسرع وقت باید محل حیوان گزیدگی را شستشو و بعد از آن بلافاصله به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه نماید تا واکسیناسیون و دیگر اقدامات لازمه بعمل آید.
میرکی در مورد واکسیناسیون هاری اظهار داشت: برای این پیشگیری از این بیماری، در نهایت ۴ نوبت واکسن لازم است که بر اساس نوع و محل زخم و همچنین شرح واقعه توسط فرد (سگ ولگرد یا صاحبدار، حملهور شدن حیوان و..) تعداد دز واکسن تعیین میگردد.
میرکی گفت: بدلیل وارادتی بودن واکسنهای هاری انسانی؛ هر مورد حیوان گزیدگی موجب تحمیل هزینهای بالغ بر ۵ میلیون تومان به سیستم سلامت کشور میشود که خوشبختانه در این خصوص تمامی خدمات در کشورمان ایران #رایگان میباشد.
سرپرست مرکز بهداشت شهرستان در پاسخ به سوال خبرنگار صدای انار که چه کسی مسئول مدیریت و یا پرداخت خسارت وارد شده به یک انسان از طریق حیوان گزیدگی توسط حیوانات ولگرد میباشد گفت: عهده دار و مسئولیت کنترل حیوان ولگرد در شهر بر عهده شهرداری و در سطح روستا بر عهده دهیار میباشد.
وی در خصوص جمعآوری سگهای ولگرد اظهار داشت: این موضوع یک مسئله هزینهبر و معضلی در سطح ملیست و میطلبد تمامی ارگانهای دولتی و سازمانهای مردم نهاد برای حل این مشکل همراه و همیار شهردار/ دهیاران باشند.
میرکی در ادامه گفت: مردم نیز باید این شرایط را درک و همکاری لازم با عوامل اجرایی بعمل آورند.
میرکی در پایان این مصاحبه از کادر و داوطلبین سلامت شهرستان که در این روزهای سخت همهگیری کرونا با وجود تمام کاستیهای تجهیزاتی، پرسنلی و مالی، تابآوری داشتند و در خط مقدم مبارزه با این همهگیری، دِین ذاتی شغل خود را در مقابل سلامت مردم ادا نمودند تقدیر و سپاسگزاری بعمل آوردند.
گزارش: نرگس سلطانی اناری