با سلام خدمت شما جناب آقای ایرانپور
سلام عرض میکنم خدمت شما و مخاطبان خبرگزاری صدای انار
جناب ایرانپور در ارگ ساسانی انار در چه جایگاه و اهمیتی برخوردار است؟
همانطور که میدانید انار ورودی شهر کرمان میباشد به عنوان مثال یک گردشگر قبل از ورود به کرمان وارد شهر یزد میشود که باانبوهی از آثار میراث فرهنگی است؛مواجه میشود.بنابراین اگر اوضاع جذب گردشگری انار اینگونه باشد وحتی هیچ تابلوی درست وحسابی که آدرس ارگ ساسانی ودیگر آثار باستانی را به بازدید کننده نشان ندهد باور کنید این یک معضل است.
ارگ ساسانی انار را در یزد و در اصفهان نداریم بلکه فقط در شهرهای بم وراین وانار داریم وبقیه ارگ های کرمان برای دوران سلجوقیان وصفویان میباشد،بنابراین ارگ شهر انار ومعرفی آن مهم وقابل اهمیت میباشد؛واگر کسی هم برای دیدن بیاید باچنین شرایطی ابتدا دیوار زیبای ارگ را میبیند ونهایتا اگر به داخل ارگ هم برود چیزی نخواهد دید به همین دلیل گردشگر برای استراحت به سمت امامزاده راهی میشود.
ارگ بم توسط زلزله به طور کامل تخریب شد ولی از اول بازسازی شد ولی ما این ارگ را بازسازی نکردیم وداخلش کاملا ازبین رفته است اما ساختار قبلی آن موجود بوده پس میشود بازسازی کرد.
به این ارگ اهمیت وارزشی نداده اند،این ارگ متفاوت ترین ارگ ساسانی است حتی ارگ بم هم ساختار چهارگوش ندارد که این تفاوت فقط در ارگ های فارس وشیراز وانار دیده شده است.
پیرامون واطراف ارگ اینگونه نباید باشد،محیطش را باید فراهم آورد؛تکلیف پارک ونورافکن هاوحوض بالای ارگ مشخص شود .اطراف ارگ باید کامل سنگ فرش شود ومحیط متناسب ایجاد شود،بی صاحبی درارگ ودر کرمان زیاد است.
تاکنون فکر کرده ایم چرا شهر یزد بهترین شهر گردشگری شده؟چون مسئولین دولتی به این بناها ارزش واهمیت دادند.یا دشت لوت باتوجه به ساخت زیرساخت ها واهمیت دادن به آن گردشگرانی از سرتاسر ایران وخارج ازکشور به آنجا میروند اصلا هرکسی که به کرمان می آید یک روز را حتما به لوت میرود.
مردم به تنهایی نمیتوانند این زمینه را فراهم آورند، تا دولت ومسئولین امر نخواهند هیچ کاری انجام نخواهد شد.
جناب آقای ایرانپور نظر شما در مورد تعرض به حریم این ارگ واتفاقات اخیر چه میباشد؟
ببینید این ارگ نه شنارژ دارد نه تیرآهن نه میلگرد ونه شفته درست وحسابی درواقع ساختار ارگ همین بوده که معمولا بازیرساختار خشتی میباشد که من از زیربنای ارگ خبری ندارم حالا با دستکاری زیر دیوار های این ارگ باچنین شرایطی کار بسیار اشتباهی میباشد ودر هیچ جایی دنیا اینکار انجام نشده است؛این ارگ بدون هیچ شنارژی که حتی اگر شفته وآهک هم باشد نهایتا تا عمق دومتر چون در ارتفاعات ساخته شده ممکن است این دیوارها فروبریزند ،شاید امروز تخریبی حس نشود ولی پایه های دیوار وبرج ارگ سست شده ودر دراز مدت تخریب میشود،که این امر تخریب باید بررسی شود وجلوگیری صورت گیرد.
شهرداری نمی تواند بدون هماهنگی بامیراث فرهنگی برای سامان دهی،گسترش پارک ها ویا درست کردن حریم اطراف کاری انجام دهد؛نه تنها ایشان بلکه مسئولین عالی رتبه کشور نباید چنین کاری کنند ودر ساختارهای میراث فرهنگی وگردشگری دخالت کنند.
جناب آقای ایرانپور در راه رفتن به داخل ارگ ساسانی اینگونه میگوید:
اصلا نمیخواهد داخل این ارگ را بازسازی کنید همینکه دیوار ها وبرج ها و ورودی باگذاشتن دروازه ای از داخل وبیرون بازسازی ومرمت شود کافی میباشد؛اگر دقت کنید در قسمت ورودی دیوار یکی از برج ها در اثر جریان آب باران در حال تخریب میباشد همانطور که میبینید رد جریان آب بر روی دیوار ها معلوم میباشد. این ها همه متاسفانه نشاندهنده ی بی صاحبی این ارگ میباشد.بنای چهارگوش قطعا برای زمان ساسانیان است زیرا بناهای دایره ای شکل برای اسلام میباشد.
یکی دیگر از زیبایی های قابل تامل این ارگ نوع هوشمندانه ی امنیتی این برج ها میباشد که در بالای سر این برج ها سوراخ هایی دور تا دور برج به صورت شیبدار به سمت پایین میباشد وبرج هم که شکل کله قندی دارد باعث میشد اگر دشمنی یا دزدی آن پایین چسبیده به دیوار باشد قابل دیدن باشد ودرصدد رفع این خطر برآید؛این روزنه های نگهبانی از لحاظ ساختار نظامی درآن زمان کاملا هوشمندانه بوده که تنها در زمان ساسانی وفقط در منطقه کرمان.این کنگره ها برای زمان قاجاریه میباشد که شکل آن سر نگهبانان را استتار میکرده ومیتوانستند با قلوه سنگ ها ونیزه ها وتیرکمان دشمنان را مورد هدف قرار دهند.
این ارگ را دریابید مگر چقدر میتواند تحمل کند،کاری کنید ماندگاری گردشگری دراین شهر که ورودی کرمان میباشد بیشتر شود جوری بازسازی کنید که کسی وارد ارگ شد احساس کند یکی از افراد زمان ساسانیان میباشد.
رعایت حفظ زیرساخت به امر جذب گردشگران کمک میکند پس بهتراست اطراف ارگ را متناسب با ساختار وفرهنگش زیرساخت وپیرامونش ایجادشود.به عنوان مثال در کویر ما دستشویی نمیسازیم چون به اکوسیستم منطقه آسیب وارد میکند؛بارعایت همین ها ما توانستیم هرشب در کویر شهداد به طور میانگین ۸۰ گردشگر داشته باشیم یا درسال قبل ۱۸۰,۰۰۰ نفر از لوت بازدیدکردند.
حوضی که در بالا درست کرده اند آنقدر کوچک است که قایقرانی هم درآنجا صورت میگیرد این کار زیبایی ارگ را زیرسوال برده.اطراف ارگ را رها کنید باورکنید باید اطراف ارگ را آزاد بگذاریم.مسئولین دیدگاهشان را عوض کنند وزیبایی ارگ را با ایجاد پارک و گذاشتن نورافکن ها وساخت حوض نبینند،اگر میخواهد کمکی کنند، همان دیوارهای برج را از داخل وبیرون کامل درست کنند کافی میباشد یا دروازه ای متناسب برای ورودی ارگ بگذارند.
حرف پایانی
انشاالله سلامت باشید،انار فقط ارگ ساسانی نمیباشد؛یک کاروانسرا ویک اداره طرق ودیگر آثار که باید معرفی شود،بازسازی شود وجذب گردشگر صورت گیرد تا اقتصاد مردم شکوفا شود ومردم ثروتمند شوند وقطعا دولت ثروتمند میشود.
گزارش :نرگس سلطانی