دکتر کامران شفائی سرپرست اداره دامپزشکی شهرستان انار گفت: مشمشه یک بیماری عفونی بسیار واگیردار تک سمی ها ( اسب، قاطر و الاغ ) است و مشخصه آن تشکیل ندول یا زخم هائی در دستگاه تنفس فوقانی و پوست می باشد. از نظر بیماری زائی شدیدا کشنده بوده و در هر کجا که پرورش اسب وجود دارد حائز اهمیت است. مشمشه یک بیماری زئونوز ( مشترک ) است که به آسانی قابل سرایت بوده و غالبا منجر به مرگ می گردد .
وی افزود: مهمترین منبع انتشار عفونت، تک سمی ها یا حاملینی هستند که نشانه های بالینی بیماری را نداشته ولی میکروب را مرتبا دفع نموده و میزبانهای حساس را آلوده می سازند. تمام ترشحات حیوانات آلوده چه در فرم تنفسی از راه بینی و دهان و چه در فرم پوستی از طریق زخم برای انسان و دام حساس آلوده کننده است و راههای انتقال به این صورت می باشد:
۱ – بلع غذا و آب آلوده به میکروب، آبشخورها و آخورهای مشترک نقش بسزائی در انتقال و انتشار بیماری بین حیوانات تک سمی دارد.
۲ – استنشاق مواد آلوده
۳ – تماس نزدیک یا نفوذ مواد آلوده از طریق زین، برگ و …
در انسان انتقال بیماری در اثر تماس مستقیم با دام آلوده یا بیمار و از طریق استنشاق و بلع مواد آلوده صورت می گیرد و میکروب از راه زخم و خراش های جلدی و مخاطات می توانند وارد بدن شود. علائم بیماری: بیماری در مرحله اول خاص تک سمیان بوده و معمولا الاغ و قاطر به شکل حاد بیماری و اسب به شکل مزمن بیماری مبتلا می شوند. فقر غذائی، شرایط بهداشتی نامناسب، تراکم حیوانات، ضعف سیستم ایمنی بدن، آلودگی های انگلی و سایر عوامل استرس زا از جمله عوامل مستعد کننده ابتلا به بیماری هستند.
دکتر شفائی در ادامه گفت: علائم در شکل حاد بیماری شامل تب بالا همراه با سرفه و سایر علائم تنفسی مثل تورم بینی و اشکال در تنفس، ریزش ترشحات بینی همراه با پنومونی و زخم های گسترده در مخاط بینی و ندول هائی بر روی قسمت های انتهائی دست، پا و شکم ظاهر می گردد و علائم در شکل مزمن بیماری بستگی به حضور ضایعات در نقاط مختلف بدن دارد که ممکن است ریوی یا جلدی باشد. وقتی محل ضایعه ریه باشد سرفه مزمن، تنگی نفس و اختلال در تنفس ظاهر می شود و ندولهای ایجاد شده زخم می شوند. این بیماری در انسان به چهار شکل دیده می شود: شکل جلدی موضعی، ریوی، عمومی و مزمن .
وی در پایان گفت: تست مشمشه در حال حاظر به عنوان یک روش علمی برای تشخیص این بیماری و عفونت در سطح اسب های اسب داریهای این شهرستان که می تواند ناقل و مخزن بیماری باشد بصورت منظم هر ساله طی دو فاز با فاصله زمانی ۶ ماهه انجام گرفته و چنانچه مورد مثبتی مشاهده گردد نسبت به معدوم سازی حیوان راکتور اقدام می شود. با توجه به دستورالعمل سازمان دامپزشکی کشور مبنی بر خونگیری و آزمایش سرمی برای تشخیص بیماری مشمشه در اسب، کارشناس این شبکه با هماهنگی فعالان این حوزه به مراکز نگهداری و پرورش اسب مراجعه و از اسب های موجود نمونه گیری بعمل می آید. مهمترین راه پیشگیری، کنترل و ریشه کنی بیماری در دامداری و اسب داری ها بر اساس تشخیص سریع و به موقع دامهای آلوده با تست مشمشه و حذف دامهای آلوده و اقدامات قرنطینه ای و بهداشتی برای جلوگیری از انتشار آلودگی می باشد. از همشهریان و فعالان محترم این حوزه درخواست می شود که قبل از خریداری، حمل و یا استفاده از اسب ها در مراسم های مختلف فرهنگی، ورزشی، مذهبی و … نسبت به انجام تست مشمشه و یا درخواست گواهی تست از صاحب اسب و با هماهنگی اداره دامپزشکی اقدام و با رعایت شرایط بهداشتی و قرنطینه ای ضمن تضمین سرمایه گذاری در صنعت اسب در حفظ و ارتقای بهداشت عمومی جامعه تلاش کنند./.