به مناسبت هفته سرطان(۱تا۷بهمن ماه)
سرطان به مجموعه بیماریهایی اطلاق می شود که از تکثیر مهار نشده سلولها پدید می آیند. سلولهای سرطانی از ساز و کارهای عادی تقسیم و رشد سلولها جدا می گردند! علت دقیق این پدیده نامشخص است ولی احتمال دارد عوامل ژنتیکی یا مواردی که موجب اختلال در فعالیت سلولها می شوند در هسته سلول اشکال وارد کنند. از جمله این موارد می توان از مولد رادیو اکتیو، مواد شیمیایی و سمی و یا تابش بیش از حد اشعه هایی مانند نور آفتاب نام برد. در یک جاندار سالم همیشه بین تقسیم سلول ، مرگ سلولی و تمایز یک تعادل وجود دارد. در حالت معمولی تعداد و مقدار افزایش سلولها کنترل می شود ولی در حالت سرطانی بر روی ازدیاد سلولها کنترلی اعمال نمی گردد.
و اما پیشگیری:
در پیشگیری از سرطان موضوعات متعددی از جمله رژیم غذایی مناسب، فعالیت بدنی کافی، عدم استعمال دخانیات، عدم قرار گرفتن در معرض عوامل محیطی مضر و.. مطرح است. حال فهرستی از مواد غذایی، که گنجاندن آنها دروعده ها و میان وعده های غذایی در پیشگیری از ابتلا به بیماری مؤثرمی باشند به شرح ذیل می باشد.
ردیف | نام ماده غذایی | ماده موثر | فواید |
۱ | روغن ماهی | اسیدچرب امگا ۳ | پیشگیری از سرطان سینه |
۲ | روغن ماهی – هویج | ویتامین A | پیشگیری از سرطان پروستات، سینه، کولون |
۳ | فلفل قرمز- تخمه آفتابگردان – گوجه فرنگی | اسیدآسکوربیک (ویتامینC) | پیشگیری از سرطان معده، رکتوم، سینه، سرویکس |
۴ | تخمه آفتابگردان | ویتامین E | پیشگیری از سرطان پروستات و سرطانهای دستگاه گوارش |
۵ | آجیل | سلنیوم | جلوگیری از سرطان پروستات |
۶ | گوجه فرنگی | لیکوپن | پیشگیری از سرطانهای دستگاه گوارش، پروستات، سرویکس و سینه |
۷ | سبزیجات سبز برگ | ویتامین B | پیشگیری از سرطان های سینه و رکتال |
۸ | کلم بروکلی | کاربنول | پیشگیری از سرطانهای سینه، پروستات و کلورکتال |
واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریها
شبکه بهداشت و درمان شهرستان انار