توصیه های سلامتی ما ، برای نوروز شما ( نوروزتان مبارک)
شبکه بهداشت و درمان شهرستان انار ضمن تبریک فرارسیدن سال نو خدمت همشهریان عزیز و مسافران نوروزی توصیه هایی جهت سلامت حال شهروندان محترم ارائه می نماید.
۱) توصیه های تغذیه ای:
- از انواع شیرینیهای ساده ودراندازه کوچک برای پذیرایی میهمانان خودتهیه کنید. تا میهمانان با افزایش دریافت قند و چربی اضافی مواجه نشوند.
• در مصرف شیرینی وشکلات زیاده روی نکنید .
• به منظور پیشگیری از اضافه وزن وچاقی ، دردید وبازدیدها بجای شیرین های خامه ای وشکلاتی که حاوی مقدار زیادی کالری هستند، از انواع خشک وساده شیری ها در اندازه کوچک استفاده کنید
• بجای مصرف شیرینی و شکلات در دید وباز دید های نوروزی بهتر است از میوه استفاده کنید. میوه ها علاوه بر ویتامین ها واملاح معدنی که برای حفظ سلامت بدن لازمند ، حاوی ترکیباتی بنام انتی اکسیدان هستند که نقش آنها در پیشگیری از بیماری های غیرواگیر ازجمله دیابت ، بیماری های قلبی عروقی و سرطان ها شناخته شده است .
• برای صرف چای ، بجای قند و شکلات ، از کشمش ، توت خشک ویا خرما در حد کم استفاده کنید
• درمصرف آجیل زیاده روی نکنید . انواع مغزها وتخمه ها حاوی مقادیر زیادی چربی هستند . بطوری که هر ۱۰۰ گرم آنها حاوی ۵۰۰ تا ۶۰۰ کالری است .
• از انواع آجیل های بدون نمک ویا کم نمک استفاده کنید. آجیل های شور با داشتن مقادیر زیاد نمک ، زمینه را برای فشار خون بالا فراهم می کنند
• در میمهانی های نوروزی ، در وعده ناهار وشام، برای اجتناب از دریافت زیاد کالری که با مصرف غذاهای چرب وسرخ شده وارد بدن می شود ، سعی کنید نیمی از بشقاب خود را با سالاد و سبزی پر کنید
• مصرف سالاد وسبزی بدلیل داشتن فیبر ، جذب چربی ها و مواد قندی را نیز کاهش داده و بدین ترتیب از اضافه وزن جلوگیری می کند
• نوشیدن نوشابه (حتی انواع کم کالری) و آبمیوه های صنعتی را که حاوی قند زیادی هستند ، به حداقل رسانده و از آب ساده ویا دوغ های کم نمک وبدون گاز استفاده کنید.
۲) توصیه های بهداشت محیطی:
_ شستن دست ها با صابون مایع قبل از خوردن غذا و بعد از توالت رفتن
_ استفاده از وسایل بهداشتی شخصی مانند حوله ، لیوان ، صابون و…
_ سالم سازی میوه و سبزیجات قبل از مصرف ( شست و شو و ضدعفونی )
_ دقت در خرید مواد غذایی رنگی ازنظر مصرف رنگ های صنعتی و غیرمجاز
_ خودداری از خرید و مصرف مواد غذایی تهیه شده در معابر و توسط فروشندگان معابر
_ خودداری از آشامیدن آب از منابع غیر مطمئن
_ خودداری از پراکنده نمودن زباله در پارکها و محل های اسکان موقت
_ خودداری از صرف غذا در رستوران ها و مراکز بین راهی که نکات بهداشتی را رعایت نمی کنند
_ غذا های مورد مصرف باید کاملا پخته شود
_ غذاهای کنسروی را قبل از باز کردن و مصرف حداقل به مدت ۲۰ دقیقه در آب جوشانده شود
_ در موقع خرید مواد غذایی بسته بندی شده به مشخصات روی آن به خصوص تاریخ تولید و انقضاء توجه کنید
_ در نگهداریمواد غذایی دقت کنید و مواد غذایی که قبلأ پخته شده را مجددا به طور کامل حرارت دهید
_ مواد غذایی را در طول سفر در دمای بالاتر از ۶۰ درجه سانتی گراد و یا پایین تر از ۱۰ درجه سانتی گراد نگهداری کنید
_ سعی کنید از غذاهای نیمه خشک با رطوبت کم استفاده کنید(عدس پلو ، لوبیا پلو ، ماکارانی و …) زیرا رطوبت زیاد ، رشد و تکثیر میکروب ها را بیشتر می کند .
شهروندان گرامی و مسافران عزیز می توانند در صورت مشاهده هر گونه تخلف بهداشت محیطی با سامانه ۱۹۰ تماس حاصل فرمایند.